Fajr 03:25 | Shuruq 04:47 | Dhuhr 13:11 | Asr 17:29 | Maghrib 21:25 | Ishaa 22:43 (Mere...)

Status på vores 9 mio. kroners indsamling til udvidelse af moskéen

kr. 9.000.000
donation thermometer
donation thermometer
kr. 7.637.931
donation thermometer
85%
Opdateret
14-5-2022

Fælleserklæring fra muslimske organisationer i Danmark: Burkaforbud er kvindeundertrykkende!

Skrevet af Redaktionen den .

I forbindelse med Dansk Folkepartis beslutningsforslag er Folketinget gået i nyt selvsving over et burkaforbud. Denne gang med den ene fatale detalje, at sagen ikke længere er begrænset til symbolpolitik, men med udsigter til faktiske juridiske konsekvenser.

Muslimske organisationer landet over finder beslutningsforslaget dybt kritisabelt og advarer stærkt imod de konsekvenser et sådant indgreb kan medføre. Dette er ikke – som det ofte portrætteres – et opgør mod mørke kræfter og ekstreme ideologier; tværtimod er burka og niqab historisk set en etableret del af islamisk kulturarv.

Lovforslaget bunder i en præmis om, at tilvalget af burka eller niqab er undertrykkende, og at det symboliserer en nedværdigelse af kvinden. Hvad hviler disse påstande på? De hviler på følelsesmæssige banaliteter, som resultat af den misinformation der florerer om Islam og muslimer. Der hersker en antagelse om, at valget er kvindeundertrykkende, identitetsudviskende, og at disse kvinder er stakler som mangler en hjælpende hånd. Hvis man som politiker tilbyder kvinder et forsvar, må man også acceptere kvindernes frie ret til at afvise. Vi træffer valget af lyst, og det valg bør staten forsvare frem for at anholde.

Dette er et ufiltreret indgreb i muslimske kvinders ret til at gå i det, de vil. Vi vil til enhver tid påberåbe os retten til at forsvare den muslimske kvindes ret til at tildække sig. I samme ånd gør vi det politiske flertal i Folketinget opmærksomme på at man risikerer at følge i fodsporene af Østrig og Frankrig, som i debatten fremlægges som idealtilfælde. Begge landes indenrigspolitiske udfordringer eskalerede i kølvandet på lignende lovændringer, og bidrog til et mere splittet landskab. Man bærer et ansvar for sine handlinger, og derfor opfordres der til at handle med omhu for hele samfundets ve og vel.

Som muslimske organisationer i hele landet, er vi meget sjældent stødt på tilfælde, hvor kvinden er tvunget til at bære en bestemt påklædning. Vi møder derimod adskillige sager, hvor kvinder har trodset fædre og ægtemænd, og af egen iver iklædt sig niqab, fordi det er noget, de i deres hjerter ønsker. De anser det som led i deres tilbedelse.

Siden hvornår har det givet mening for eksterne aktører at fortælle personer, hvorvidt de er undertrykte eller ikke? Hvem har lov til at vurdere noget så afgørende som en persons frihed? Personerne selv, eller fremmede iagttagere? Har Folketinget i sinde at vedtage lovgivning baseret på løse floskler og subjektivitet? Er den danske regering villig til at gå på kompromis med egne demokratiske værdier på denne måde?

For det muslimske fællesskab i Danmark og andre europæiske lande har vi dette budskab; hvis I skulle finde situationen fjern, fordi I ikke selv bærer niqab eller burka, eller kender nogen som gør, så husk at et officielt forbud mod niqab og burka er en glidebane for fremtidige forbud. En afgørelse som denne åbner døren for at kunne slippe afsted med større indgreb mod alle kvinders personlige frihed. Personlige angreb, der er baseret på følelser frem for fakta. Det er derfor en kamp, vi i fællesskab, er nødt til at tage for at forsvare kvinder mod undertrykkelse, uagtet den teologiske uenighed der skulle herske herom. Det handler om vores rettigheder som fællesskab. Det er ikke en kamp imod islamisme eller ekstremisme, som det tegnes til at være.
Denne erklæring er bakket op af følgende organisationer:

Dansk Islamisk Råd
Dansk Muslimsk Ungdom
Den Bosniske Kulturforening - Vejle
Det Islamiske Trossamfund (København)
Det Islamiske Trossamfund - Fyn
Fonden for Den Muslimske Sammenslutning
Islams Klare Budskab
Masjid Salsabiil
Masjid Tawheed
MISAQ
Muslimsk Ungdom i Danmark - København
Muslimsk Ungdom i Danmark - Odense
Oplev Islam
Taiba
Udforsk Islam
Vejle Arabisk Forening
Vejles Muslimer i Sammenslutning
Viomis på Gadeplan

Alle henvendelser vedrørende erklæringen bedes rettet til: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Ønsker din forening at støtte denne erklæring og være blandt underskriverne så kontakt ovenstående mail.

Dato: 08-10-2017, kl. 21:59

Når du besøger www.wakf.com bliver der lagt cookies på din computer, tablet eller mobiltelefon. Vi bruger cookies til webanalyse og statistik, så vi kan se, hvordan brugerne anvender hjemmesiden. Formålet er løbende at kunne optimere, videreudvikle og forbedre hjemmesiden. Statistikken bliver udelukkende brugt til vores interne brug.